P.U. (A) 760

EDUCATION ACT, 1996

REGULATIONS OF EDUCATION (TEACHING PERMIT) 2012

IN exercise of the powers given in paragraph 130 (s) of the Education Act 1996 [Act
550], the Minister makes the following regulations:

1. Name and commencement

(1) These Regulations may be cited as the Rugulations of Education (Teaching
Permit) 2012.

(2) These Regulations shall come into force on

2. Interpretation
In these Regulations, unless the context otherwise requires-

“academic qualifications” means any certificate, diploma or degree awarded to
any person by institutions recognized by the government and registered under

any written law,

“professional qualifications” means any professional qualification awarded to any
person by institutions recognized by the government and registered under any

written law.,

“Registrar General” means the Chief Registrar or any officer under the direction

or control of the Registrar General.

“Teaching permit” means a permit to teach issued under section 114 of the

Education Act 1996 [Act 550].
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Application for a teaching permit

(1)

An application for a teaching permit in educational institutions shall be

made in Form A of the First Schdule.

(2)

(3)

This application should be accompanied by-

(a)

(b)

(c)

(d)

(e)

(B

a copy of academic qualifications or professional qualifications;

for teacher trainer from any other educational institutions except
government educational institutions, the application should be
submitted through their respective educational institutions;

a medical certificate issued by a registered medical practitioner
certifying that the applicant is in good health with no mental

disability or illness and is eligible to teach;

a copy of a work permit for non-Malaysian applicant issued by the

relevant authority;

the fees prescribed in the Sixth Schedule: and

other documents as determined by the Registrar from time to time.

A teaching permit issued by the Registrar-General will be charged a fee at

the rate prescribed in the Sixth Schedule.
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Issuance of teaching permit

(1) A teaching permit issued by the Registrar-General shall be in the form
prescribed in Schedule 11.

(2) A teaching permit may be issued for a maximum period of five (5) years

and is renewable.
(3) Notwithstanding subregulation (2), a teaching permit for teachers who
are not citizens of Malaysia shall not be issued for a period exceeding the validity

of work permits issued by the relevant authorities.

(4)  Ateaching permit shall be void if not pass security vetting by the relevant

authorities.
Safe keeping of the teaching permit
(1) A teaching permit shall be kept by the teacher or teacher trainer, and
when asked to be shown to the Registrar General or any officer under the

direction and control of the Registrar General,

(2) Education institutions should also keep a copy of the teaching permit for a

teacher or teacher trainer in the institution.

Renewal of the teaching permit

(1) The period of a teaching permit may be renewed on application made by

the teacher, subject to the maximum period prescribed in subregulation 4(2).
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(2) Application for renewal of the teaching permit shall be made in Form B of
the Third Schedule and shall be accompanied by the fee prescribed in the Sixth
Schedule.

(3)  The Registrar may renew a teaching permit with additional conditions or

amend any conditions imposed.

(4)  Renewal of the permit issued by the Registrar-General will be charged a

fee at the rate prescribed in the Sixth Schdule.

Changes or additions should be reported

(1) Ateacher who teaches with the permit issued shall report any changes or

additional categories of educational institutions to the Registrar General.

(2) Application may be made to change or add categories of educational

institutions in the Fourth Schedule.

(3)  Application to change or add categories of educational institutions shall be
made in the Fourth Schedule and shall be accompanied by the fee prescribed in

the Sixth Schedule,

(4)  The Registrar General may change or add categories of educational
institutions in a teaching permit by imposing any additional conditions or vary

any conditions imposed.

(5)  Changes or additions in the category of educational teaching permit issued
by the Registrar-General will be charged a fee at the rate prescribed in the Sixth

Schedule.

(6)  Fees paid for a particular category is not transferable to another category.
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(7) Any person who contravenes subregulation (1) is guilty of an offense and

shall, on conviction, to a fine not exceeding one thousand ringgit.
8. Application for a replacement of teaching permit

(1) An application for a replacement of the lost or damaged teaching permit

shall be made to the Registrar General.

(2)  Applications must be made in Form C of the Fifth Schedule and shall be

accompanied by the fee prescribed in the Sixth Schedule.

(3) Replacement of a teaching permit issued by the Registrar-General will be

charged a fee at the rate prescribed in the Sixth Schedule.

(4)  The Registrar General, on being satisfied with the application submitted,
may issue a replacement of a teaching permit with the word
‘REPLACEMENT printed on it.

9. Revocation of teaching permit

The Registrar General may revoke a teaching permit in accordance with the

provisions of subsection 114(3) Education Act 1996 as follows:

(a)  violates the conditions provided for in the permit;

(b) provides false information;

(c) commits an offense involving fraud, dishonesty or moral

attitude/decay;

(d)  hasbeen charged in court for any offense under any written law.

28



10.

11.

P.U. (A) 760

Fee

The fees paid shall be as prescribed in the Sixth Schedule.

Repeal

Rules 8 and 14 Teachers Regulations (Registration) Act 1957 [L.N. 237/57],

regulation 17,18,19,21(1) 22(1) dan 24(c) Methods of Education (Kindergarten
and Primary Care) (Registration) 1972 [P.U.(A) 414/72] is canceled.
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